Den digitale arv

Den digitale arv

Uanset alder har de fleste en eller flere konti eller profiler på sociale medier som Facebook, Instagram, Google m.fl., og dokumenter og billeder ligger måske i Dropbox eller i en iCloud-sky.

Det kan være en særdeles vanskelig opgave for de efterladte at få adgang til disse konti hos den afdøde. Det er derfor en god idé at dele sine adgangskoder med de nærmeste eller skrive dem ned og gemme dem samlet på et sikkert sted, f.eks. i e-Boks, som de pårørende får adgang til efter et dødsfald.

Den digitale arv har dybe rødder, og når en person går bort, er det ikke ’bare lige’ at få slettet konti og profiler online. Derfor er det en god idé på forhånd at gøre sig nogle tanker om, hvad der skal ske med den digitale arv, når man går bort. Læs mere om, hvordan du håndterer den digitale arv og forvalter den bedst muligt nedenfor. Kontakt os gerne ved yderligere spørgsmål.

Ønsker du en mere dybdegående gennemgang af emnet, eller du er efterladt og ikke kender koderne til afdødes konti, er der hjælp at hente ved at læse Forbrugerrådet Tænks gode råd/guide ved at klikke her.

Facebook-mindeside

Et af de mest populære sociale medier for alle aldre er Facebook. Det kan være hårdt midt i en sorgproces pludselig at se afdødes profil poppe op, fordi vedkommende kunne have haft fødselsdag eller lignende. Det kan imidlertid også være hårdt helt at slette en Facebook-side, I måske tidligere har holdt af at besøge. Heldigvis har Facebook en funktion, der gør det muligt at ændre profilen til en mindeside. Mindesiden ’låser’ profilen, så den ikke længere er aktiv, men den er stadig online, så familie og venner kan besøge den ved behov. Mindesiden kan kun oprettes, hvis I har adgangskoden til profilen eller dokumentation for både dødsfald og familieforhold. Det er imidlertid muligt at vælge på forhånd, hvem der skal have adgang til en Facebook-profil, når man går bort. Det indstiller man under ”Indstillinger”  ->  ”Administrer konto” -> “Eftermælekontakt”, hvor man skal skrive navnet på en Facebook-ven og klikke på “Tilføj”. Klik på “Send” for at fortælle vedkommende, at hun eller han nu er din eftermælekontakt.

Forbered din digitale arv

Del koderne, eller hold dem samlet: Koderne går som regel med, når vi går bort. Ved at dele adgangskoder med de nærmeste – eller at skrive dem ned og gemme dem samlet, f.eks. sammen med personlige papirer – gør det eftermælearbejdet nemmere for de efterladte. Det er også muligt at samle passwords i apps som f.eks. PasswordBox, Keeper, LastPass og Dashlane.

Del filer med andre

Cloud-tjenester er gode til at dele billeder og dokumenter med familie og venner. Dermed er du ikke den eneste, der har eksemplarer liggende. Sørg for at gemme de vigtigste billeder og filer samlet. Det gør det nemmere for de efterladte.

e-Boks og Mine Sidste Ønsker

Brugernavne og adgangskoder kan gemmes i e-Boks eller Mine Sidste Ønsker. Begge dele kan din familie få adgang til, når du er gået bort. Ved at gå ind under ”Indstillinger” -> ”Adgang” i e-Boks kan du på forhånd bestemme, hvem der skal arve indholdet af din e-Boks.